Vi ger dig 12 GRATIS kondomer når du handlar hos oss - Lägg i varukorgen här

Klamydiatest

Om du vet med dig att du har haft oskyddat samlag, eller om kondomen har råkat glida av under tiden, så kan det vara bra att göra ett klamydiatest en vecka senare.. Man kan nämligen få denna sexuellt överförbara sjukdom utan att känna eller se några som helst symptom, men man riskerar då att föra den vidare till andra som man har samlag med. Det är därför det är en av de vanligaste könssjukdomarna som vi har idag och den bör tas på allvar. Du köper enkelt ett test av oss online, så du behöver inte uppsöka läkare eller köpa detta på apotek om du tycker att det känns jobbigt. Det är väldigt enkelt att göra testet i sitt eget hem. Det är bara att följa anvisningarna på paketet.

 

Vad är Klamydia?

Klamydia är en av de allra vanligaste könssjukdomarna som finns i Sverige. Klamydia är egentligen en bakterie som kallas Chlamydia trachomatis och denna sprids framförallt mellan två personer som har samlag. Detta gäller både vaginalt, oralt eller analt. Man kan alltså inte undvika att få Klamydia genom att endast ha analsex eller oralsex. Bakterien sätter sig ofta i slidans slemhinnor, i livmodern, urinröret men kan också sätta sig i äggledarna och i ändtarmen. Som man kan man även få klamydiabakterier i bitestiklarna. Bakterien har även hittats i svalget i sällsynta fall.

 

Klamydia kan leda till allvarliga följdsjukdomar, så om sterilitet. Detta gäller framför allt hos kvinnor. Misstänker man att man kan ha fått klamydia, så är det därför väldigt viktigt att få behandling så snabbt som möjligt och därför är det så viktigt att testa sig. Man måste dock vänta en vecka från tillfället då man tror att man smittades innan testet ger rätt resultat. Observera dock att de flesta inte har några som helst problem att bli gravida efter att de haft klamydia. Det är bara viktigt att man får behandling i tid.

 

Symptom

Infektionen kan leda till att man får en inflammation i underlivet. Händer detta kan man få feber, värk och flytningar som luktar illa. Oftast får man dock inga symptom alls och det är därför som smittan kan spridas så snabbt. Om man som kvinna får symptom så brukar det vara att det svider när man kissar. Flytningar och mellanblödningar kan förekomma. Det har också dokumenterats att man kan få ont i nedre delen av magen, feber och värk i kroppen och i lederna. Män kan, liksom kvinnor känna sveda när de urinerar och kan få flytningar från urinröret. Man kan också känna svullnad eller värk i pungen och i lederna.

 

Behandling

Det är viktigt att få behandling så snabbt som möjligt om man faktiskt har fått klamydia. Behandlingen är oftast en enkel antibiotikakur och klamydia är så viktig att behandla, eftersom följden kan bli så illa att kvinnan inte kan få barn i framtiden. Man räknar idag med att ungefär 50-60% av alla fall av sterilitet hos kvinnor beror på en obehandlad klamydiainfektion. Får kvinnan äggledarinflammation så finns det även en ökad risk av att hon kan få utomkvedshavandeskap om hon blir gravid, vilket kan leda till komplikationer. Går det så långt att kvinnan får inflammation i äggledare så kan det kräva att man måste vårdas på sjukhus. Är kvinnan gravid när hon föder ett barn, så finns även risk för att hon smittar barnet så att den nyfödda får ögoninfektion och/eller lunginflammation. Även hos män kan klamydia leda till sterilitet. Man riskerar även så klart att smitta andra om man har samlag och därför behöver man behandling så snabbt som möjligt.

 

Varför är Klamydia så vanligt?

Klamydia kan ligga latent i kroppen och ger då oftast inga symptom alls. Därför är det vanligt att man för smittan vidare utan att ens veta om det. Om du har haft oskyddad sex så finns det alltid en risk att du har blivit smittad, så det är smart att göra ett test en vecka efteråt, då testet kan visa om du bär på bakterien eller inte. Även fast man får symtom så brukar inte dessa uppträda förrän en till två veckor efter att man har haft sex, så under den tiden kan man även smitta andra. Observera att klamydia inte smittar via kläder, handdukar eller via toaletter eller på liknande sätt, eftersom det är en bakterie som inte överlever i luften.

 

Så här går testet till

Man måste vänta en vecka från tiden som man smittades tills man tar testet för att det ska ge rätt resultat. Om man går till en läkare och gör testet så tas det vanligtvis prover från urin, livmodertapp, ändtarm och svalg. Gör man testet hemma själv så kan man bara påvisa vaginal klamydia genom ett urinprov, så om man vet att man haft analsex så är det bra att uppsöka läkare för att ta testet. Har man tagit provet hos läkare så får man svar från dem. Gör man testet hemma själv så måste man kontakta en mottagning för att få behandling om testet är positivt.

 

Vad händer om testet visar positivt resultat?

Enligt den svenska smittskyddslagen så klassas klamydia som en allmänfarlig sjukdom. Vad detta innebär är, att om man tror eller misstänker att man kan ha blivit smittad, så har man en skyldighet att gå till läkaren för att testa sig. Man måste också lämna information om de personer som man kan tänkas ha smittat och vem man kan ha smittats av och man kan själv välja att kontakta sin partner eller partners, annars så gör läkaren det. Det är så klart viktigt att man inte har samlag förrän infektionen har läkt ut riktigt och man har genomgått hela behandlingen av antibiotika. Detta gäller även för ens partner. Om man glömmer att ta medicinen enligt anvisningarna eller om man har haft samlag med någon medan man genomgår behandlingen, så kan man behöva göra ett kontrollprov hos läkaren.

 

Är man gravid så är det väldigt viktigt att man påbörjar behandling så fort som det bara är möjligt. Om man inte blir behandlad så finns det en risk att fostersäcken blir infekterad och då kan barnet födas för tidigt, vilket så klart inte är bra.

 

Hur skyddar man sig mot klamydia

Att använda kondom är egentligen det enda sättet att skydda sig mot att få klamydia. Då är också förutsättningen att kondomen sitter på under hela samlaget, även under oralsex eller analsex, och att den inte går sönder. Se därför till att du köper kondomer som håller högsta möjliga kvalitet. Det kan också vara bra att tänka på att man använder kondom när man använder sexleksaker, så om till exempel dildos för att vara säker på att man inte för smittan vidare till andra. Det är också mycket bra om man kan skydda sig med kondom eller slicklapp när man vill ha oralsex. Tänk på att det finns ingen bättre sex än säker sex, så se till att skydda både dig och din partner.

 

Diagnoser som liknar klamydia

Om du har symptomen som beskrivs ovan, så är det inte alls säkert att det är klamydia du har. Det finns flera sjukdomar som ger liknande symptom. Mycoplasma är en av dessa. Detta är en relativt ny könssjukdom som ger liknande symptom med sveda och flytningar. Gonorré är en annan könssjukdom som liknar klamydia när det gäller symptomen. Uretrit är en inflammation i urinröret och har inget med könssjukdomar att göra utan kan uppstå om man har en urinvägsinfektion eller svampinfektion. Även livmoderhalsinflammation kan ge symptom så som smärtor i nedre magen och mer flytningar.

 

Det behöver alltså inte vara klamydia som du har om du får symtom som de som beskrivs ovan, men det är så klart bäst att utesluta alla möjligheter och ta det enkla testet som finns tillgängligt. Kom ihåg att det är endast med kondom som du idag kan känna dig helt trygg när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar plus att det ger ett mycket bra skydd mot oönskad graviditet. Använd kondom!