Vi ger dig 12 GRATIS kondomer når du handlar hos oss - Lägg i varukorgen här

Graviditetstest

Det finns två tillfällen när du köper ett graviditetstest. Båda tillfällen har intressant nog att göra med rädsla. Antingen är du livrädd för att det ska visa ett positivt testresultat eller så är du livrädd för att det ska visa ett negativt resultat, ännu en gång. Båda dessa känslor kan kännas förödande, men det finns hjälp att få. För att få ett snabbt och säkert svar om du är gravid eller inte så säljer vi hos coolkondom.se två olika typer av graviditetstest. Ett som är otroligt snabbt på att upptäcka om du är gravid eller inte, och ett där du måste vänta lite längre.

Misstänker du att du är gravid?

Kanske du försöker bli gravid, eller kanske du har haft oskyddat samlag av misstag. I båda fallen är det möjligt att du nu är gravid. Vissa par försöker bli gravida under många månader eller år, medan andra blir gravida på första försöket. Kanske har du märkt några av de tidiga tecknen på graviditet; ömma bröst, illamående, magsmärtor eller ömhet i nedre delen av ryggen. Det kan kännas ungefär som om du är på väg att få din mens. Det enda sättet att få ett tydligt svar på om du är gravid, är med hjälp av ett graviditetstest.

Du kan köpa ett graviditetstest i de flesta livsmedelsbutiker, men hos oss på coolkondom.se kan du enkelt och bekvämt beställa ditt test direkt hem i brevlådan, utan att behöva stå i kö och också till ett mycket bra pris.

När ska man testa?

För många kvinnor och par är det en väldigt spännande tid när man planerar en graviditet och det är mycket vanligt att man försöker testa mycket tidigare än vad som är rekommenderat, eftersom man är så ivrig och så gärna vill se ett positivt resultat. De flesta kvinnor måste dock vänta tills dagen för den förväntade menstruationen kommer för att kroppen ska hitta producera så mycket hCG så att man kan se ett positivt resultat på ett graviditetstest. Hormonen hCG är den hormon som produceras av ägget när det växer sig fast i livmodern. Visar ett graviditetstest positivt, så är det med 97-99% chans att du är det.

Tidigt graviditetstest

Om du är extremt nyfiken och inte kan vänta på att ta reda på om du är gravid eller inte så kan du använda ett graviditetstest som mycket tidigt mäter om du är gravid eller inte. Denna typen av test är helt nytt på den skandinaviska marknaden och kommer att visa om du är gravid redan 8 dagar efter att du har blivit befruktad! Detta är väldigt tidigt, eftersom den normala väntetiden innan man kan göra ett graviditetstest är runt 13-14 dagar.

Anledningen till att man kan göra just detta testet så tidigt är att det är extremt känsligt för hormonet hCG som bildas när man blir gravid. Det är ett mycket exakt test trots att man kan ta det så mycket tidigare än andra tester.

Hur fungerar ett graviditetstest?

När ett ägg har blivit befruktat och moderkakan bildats börjar den utsöndra hormonet hCG. Ungefär vid tiden för nästa mens finns det så mycket hCG i kroppen att det kan mätas i urinen. Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta hCG. Graviditetstest mäter HCG hormon i urin och nivån fördubblas vart tredje dag under de första 10 veckorna av graviditeten. Det kan nämnas här att detta är ett graviditetstest och inte ett test för sexuellt överförbara sjukdomar. Klamydiatest finns dock också som hemtest om man söker detta. Det är bara genom att använda kondom som man kan skydda sig mot både graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar.

Hur utför man ett graviditetstest?

Ett graviditetstest kan se ut ungefär som en plastpinne, en penna eller en pappsticka. Alla test har en ände som ska suga upp kiss för att kunna mäta hCG-halten. Efter att testet fått kiss på sig ska det ligga platt och inom en viss tid går det att läsa av resultatet. Testerna på mottagningarna fungerar på samma sätt som de du köper själv.

Det finns många olika typer av graviditetstester och det kan skilja något på hur de fungerar. Det går att kissa i en mugg och doppa en sticka i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. I bruksanvisningen står det vad som gäller. En del tester visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.


Graviditetstest utförs genom att man antingen kissar direkt på testet eller så urinerar man i en ren behållare för att därefter doppa testet i urinen under några sekunder. Läs alltid bruksanvisningen, vilket kommer att tala om för dig exakt hur du ska göra. Inom några minuter kommer testet att visa om du är gravid eller inte.

Kan man lita på testresultatet?

Om man har följt instruktionerna i bruksanvisningen så anses ett graviditetstest vara ett mycket säkert sätt att ta reda på om man är gravid eller inte. Om testet visar tydligt på en graviditet så kan du med stor sannolikhet lita på att det är rätt. Testerna som man gör på vårdmottagningar är idag lika tillförlitliga som de du köper själv. Skulle graviditeten dock avbrytas genom missfall eller abort så kan hCG-nivån vara förhöjd en hel månad efteråt.

Vi är så klart alla olika och det kan vara så att vissa kvinnor ser ett positivt resultat några dagar innan förväntad mens, medan andra måste vänta längre. Testar man tidigt med ett vanligt test och får ett negativt resultat så kan det ändå finnas en möjlighet att du är gravid. Du kanske bara har testat dig för tidigt för att ett graviditetstest ska kunna registrera att du är det. Du kan vänta några dagar och testa igen.

Om du druckit stora mängder vatten eller annan vätska timmarna före att testet utförs så finns det en risk att du späder ut urinen och det kan i sin tur leda till att resultatet blir missvisande och visar negativt eftersom hCG-nivån inte blir lika hög i urinen. Vid tidig testning så bör man även tänka på att använda den första morgonurinen för säkrast resultat.

Resultatet kan också bli felaktigt och visa positivt om man tar mediciner eller genomgår behandling som innehåller eller gör så att hCG förhöjs. Du bör alltid läsa innehållsförteckning och bruksanvisning för eventuella mediciner som du tar innan du gör ett graviditetstest. En förhöjd nivå av hCG kan även ses vid vissa mycket sällsynta sjukdomstillstånd, så som vissa typer av tumörer. Om du är bekymrad eller oroligt efter ett positivt resultat så kontakta barnmorska eller gynekolog. Det kan vara bra att känna till att de flesta typer av ägglossningscystor, polycystiska ovarier, PCOS, ägglossningstumörer normalt inte påverkar resultatet på ett graviditetstest.

Efter ett graviditetstest är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg, inget speciellt eller allt av detta. Låt känslorna finnas där och finn tröst i att inget är rätt eller fel att känna. Om du har frågor eller funderingar är det bra att ta kontakt med en barnmorskemottagning.

Köp ditt graviditetstest online hos oss

Om du och din partner försöker att bli gravida så kommer ni förhoppningsvis förr eller senare att behöva köpa ett graviditetstest och då kan vi förhoppningsvis också säga ett stort grattis! Varför inte köpa ett redan nu, så att ni är beredda när den stora dagen kommer och det är dags att göra testet tillsammans. Hos oss på coolkondom.se så köper du ditt graviditetstest billigt och snabbt. Vi är stolta över vår snabba leverans på endast 1-2 dagar och vi bjuder även på frakten om du beställer för mer än 250 kronor. Vi skickar alla våra paket i en diskret förpackning eller låda så du kan känna att du förblir helt anonym. Det är ingen som kan gissa vad paketet innehåller och du slipper på det här sättet de nyfikna blickarna i kön när du handlar ett graviditetstest. Tänk bara vad grannfrun skulle skvallra om hon såg dig!